2012. január 30., hétfő

Havas szülinap a parkban

Rendhagyó szülinap - rendhagyó köntösben.

Van egy barátnőm, a Réka.
Neki meg van három gyereke.
Nekik meg mindannyiuknak van egy-egy szülinapjuk.
Ráadásul mindannyiuknak télen.

És vagyok én, a Rékának a barátnője.
Nekem meg van két gyerekem.
Hiszitek vagy sem, nekik is van szülinapjuk.
Csak nekik nyáron-ősszel.

És az én barátnőm, a Réka, szomorkás volt nyáron, mikor mi tizenheted magunkkal birtokba vettük a közelünkben lévő csodálatos teret, ahol egy fergeteges bringa party keretében ünnepeltük az én gyerekeim szülinapját.

Ne legyél szomorú, Réka! Igenishogytélenisvanszabadtériszülinap!!! :-)


Ismerős a téma? Sokaknak okoz fejfájást, hogy téli gyerekeknek nem lehet a szabadban tartani a szülinapját. Pedig lehet. Méghozzá nem is akárhogy! Egyetlen dolog nélkülözhetetlen hozzá, a hó. Az pedig a héten érkezik!

Húzzátok ki az összes córesz-móreszt egy szánkón a parkba. A szánkóra később még szükség lesz!

Terítsetek meg egy asztal a sok finomsággal. Vihettek gyümölcsöt (az almát faszenes sütőben hamar meg is lehet sütni, a tök már hosszadalmasabb), pattogatott kukoricát vagy sültgesztenyét,

krémmel összetapasztott csokis kekszet,

hópelyhes muffint,

vagy egy sajtkrém-hóembert, amiből menet közben is lehet tunkolni a sós rágcsival.

A hangulat kedvéért vigyetek még néhány befőttesüveges mécsest, hosszú szárú, hóba szúrható csillagszórót. (Asszem, jobb lesz inkább két szánkóval indulni!)

Ha az előkészületek túl sok időt vennének igénybe, és már nem marad idő a cifra tortára, akkor egy sima csokis piskóta is pillanatok alatt téliesíthető-havasítható.

Amúgy a kajával nem kell túlzásba esni. A gyerekek a játék hevében általában mindig elfelejtenek enni. Elég néhány falat apró, menet közben felkapható harapnivalóról gondoskodni. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy legyen nekik sok-sok meleg ital! Vagyis termosszal készüljetek bőven:-)

Ihatnak teát, habos kakaót vagy karamellt.


De a nutellás kakaó is a rajta úszó pillecukrokkal biztos sikert arat. Most ne sajnáljátok tőlük a kalóriákat, szükségük lesz rá a hidegben.

Persze a forró italokkal óvatosan kell bánni. Ihatják így is,

vagy akár kiselejtezett pulóver ujjakat felhasználva így is.
A lényeg, nehogy megégessék a kezüket.

Ahogy Rékát ismerem, náluk így fogják inni:-)

Én egy ilyen feltuningolt pillepalackban adnám oda a meghívókat.
Ha lehet, készítsék el saját maguk, mert míg ragasztgatnak, nagyon jól rá is hangolódnak a bulira.

De egy ilyen meghívó is tökéletes, ha nincs kedvük annyit ragasztgatni.
  
Na jó, ennyit a dizájnról. A gyerekeket nem ez érdekli, hanem a játék. Hát akkor lássuk!

Hóangyalt lehet készíteni így is,

és így is.

Készítsetek egy kupacba annyi hóangyalt, ahány éves az ünnepelt. Aztán egy bottal rajzoljatok köré egy hatalmas tortát. Végül mindenki üljön a "tortára", és máris készülhet a szülinapi fotó!


Ételfestékkel vagy híg festékkel is lehet a hóba festeni.

Feltétlen építsetek hóembert. Ehhez ne felejtsetek répát vinni otthonról.

Rendezzetek hócsatát. Lehet egymást dobálni, de lehet bajnokságot is szervezni. Mondjuk célba dobás egy fához vagy egy vödörbe. Esteleg egy fára felakasztott mikulás sipkába.

És ha már ott van a szánkó. Mit szólnátok egy szánhúzó bajnoksághoz? És kettőhöz? Mondjuk egy időméréseshez és egy ügyességihez.
Előbbinél a kijelölt pályát minél rövidebb idő alatt kell teljesíteni. És nem is akárkinek! Egy karácsonyról megmaradt rénszarvasos hajráf-aganccsal, (akár rúzstól) piros orral Rudolf húzza mindig az aktuális sipkás Mikulást időre.
Utóbbinál Mikulás nem egymagában üldögél a szánkón, hanem díszes (cipős)dobozok társaságában, és a megadott úton minél kevesebb dobozt szabad csak elhagynia. Nem lesz ám ez olyan nagyon könnyű:-)

És ha már egyszer ott vannak a dobozok, szerintem legyen bennük mindenkinek egy apró meglepetés.
Mondjuk valami ilyesmi. Egy adag otthon elkészíthető forró csokoládé pillecukorral. Nem lehet nem szeretni!

Nálunk a nagypasinak van csak télen a szülinapja. És szerencsére nincs az sehol leírva, hogy csak a gyerekek ünnepelhetnek télen a szabadban. Mert ahogy ezt írom, igen-igen nagy kedvet kaptam hozzá én is. Vagy nagypasinak jövőre, vagy szülinap nélkül még idén, de szerintem mi is bevállalunk hamarosan egy téli partit. Esetleg egy lékhorgászattal, faszenes gesztenye és halsütögetéssel egybekötve. Persze biztos, ami biztos alapon: halat előre viszünk majd magunkkal :-) 
  
Boldog születésnapot Hangának, Kendének és a kicsi KoloSztárnak!

 Ha tetszettek az ötletek, és szívesen olvasnál -két gyerekkel fűszerezett- hétköznapi praktikákról, ünnepekről, utazásról, főzésről, sportról és nem utolsó sorban újrahasznosításról, akkor nyomj egy lájkot ezen az oldalon vagy a Facebookon , és hamarosan megtudhatod a következőt.


Képek innen és innen és innen. 


5 megjegyzés:

toppencs írta...

Nagyon szeretem a Blogod, még csak 22éves vagyok, de ha egyszer anyuka leszek, jó lesz elővenni az ötleteidet !!!! Csak így tovább^^

krisztallinn írta...

Nagyon köszönöm!!! :-)
Nem tudom mikorra tervezed, de igyekszem kitartani elég sokáig :-)

toppencs írta...

23.szülinapi bulira tippeket tudnál adni ? házi buli lesz a legjobb barátokkal... étel? ital? dekor ? játék ??:))))

Köszönöm :)))

krisztallinn írta...

OK, hétfőn küldöm. tetszeni fog:-)

krisztallinn írta...

Gubo@
Ha bevállalósok vagytok, akkor most igazán alkalmas egy havas bulit összeütni. Viszont, ha bevállalósak, de fázósak is vagytok, akkor én egy hippi szülinapot javasolnék. Hímezd ki a farmered szárát, vegyél fel egy inget, fonjatok színes fej- és hajpántokat. Ki-ki ragadjon girát vagy szájharmónikát, nézzétek a Hairt, zenéljetek, énekeljetek, és asztalon vagy asztal nélkül nyomjátok a táncot, szóljon Hendrix, Janis Joplin, Lennon vagy bármi, amihez éppen kedvetek van:-)
Legyen minden színes, kék-zöld-sárga-rózsaszín, virágos.
A béke legyen veletek! :-)